Svinjetina uskoro skuplja za 20 odsto

0
92

Cena svinjetine, koja je dugo bila stabilna, mogla bi u narednom periodu da poraste i za 20 odsto.

Stručnjaci uveravaju da će poskupljenje biti kratkotrajno, jer je domaću svinju “uništio” nekontrolisani uvoz.
Sigurno je da će prasetina poskupeti. Cena žive vage svinja pala je na 130 dinara, a ranije je bila i do 205 dinara. Zbog toga postoji veliko nezadovoljstvo tovljača svinja. Potražnju svinjetine dodatno će ublažiti i svinjokolji, ali je glavni razlog, ipak, veliki uvoz svinjskih polutki. Prošle godine smo uvezli više od 50.000 tona, i to se samo nastavlja. Tržište je slobodno i nema ograničenja“, kaže za Novosti Milan Prostran i dodaje da zbog toga cene u različitim mesarama mogu varirati.
Uzgajivači svinja imaju veliki broj krmača, pa se zbog niske otkupne cene mnogi odlučuju da prodaju prasiće i da ih ne ostavljaju za tov. Procena je da će cenovnik svinjetine “ojačati” za petinu.
Ogomne količine prasadi i svinja iz uvoza, čak i iz zemalja gde je registrovana afrička kuga svinja, dovela je do toga da naše svinje propadaju, a da se forsira uvoznički lobi“, objašnjava Zoran Milićević, predsednik Nacionalne zadruge “Spas”
On naglašava da stočni fond iz godine u godinu opada.
Imamo drastičan pad broja krava. U Srbiji nema više od 150.000 grla krava i oko 100.000 junica. Uvoznički lobi je toliko jak da ne smeta što kupujemo svinjsko meso sumnjivog kvaliteta“, navodi Milićević.
Da situacija sa svinjetinom i prasetinom nije dobra potvrđuje i Ferenc Major, predsednik Udruženja uzgajivača svinja Srbije.
Očekuje se da će cena prasadi, sa 160 dinara na kilogram, koliko je sada, do kraja godine biti bar 200 dinara. Kada se to ne bi desilo, svinjarstvo u Srbiji bi bilo ozbiljno pogođeno. I u Belgiji se pojavila afrička svinjska kuga, što je izazvalo dodatnu paniku na Zapadu. Oni izvoze ogromne količine svinjetine za Kinu, Južnu Koreju i Singapur. Zbog toga više nije cela zemlja pod karantinom kada se pojavi bolest, već samo region. Cena svinjskog mesa je i tamo pala, pa to koriste naši klaničari i uvoze smrznute svinjske polutke. Tako kontrolišu i srpsko tržište“, zaključuje Major.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime