Neobičan prizor uzbunio je Novosađane u utorak na Satelitskoj pijaci.
Reč je o pojavi koja se zove devil dust (Đavolja prašina, iako nema zvaničan naziv u srpskom jeziku) i koja se pojavljuje u određenim vremenskim uslovima i nikako ne predstavlja tornado.
Zbog čega se javlja? 
Urednik portala “Vojvodinameteo” Jovan Čabrilo kaže da đavolja prašina nastaje tako što se javi izražena temperaturna razlika na malom području, što znači da se neka površina, obično asfalt, intenzivno zagreva u odnosu na okolinu.
“Vazduh koji se nalazi direktno iznad najtoplijeg dela površine se kao lakši uzdiže i javljaju se intenzivna uzlazna strujanja na malom području. Kako se okolni vazduh greje tako što se najpre zagreva tlo koje potom zrači toplotu, ovaj topao vazduh probija hladniji vazduh iznad, kada se stvara vrtlog – nalik trombi ili tornadu. Tada se javlja i značajna razlika u vazdušnom pritisku na uskom području, a idealni uslovi za ovu pojavu su sunčan i topao dan (eventualno sa malo oblaka) i dan bez značajnijeg vetra koji bi poremetio formiranje vrtloga, pojašnjava naš sagovornik.
Đavolja prašina nije isto što i tornado, a sam proces i faze nastajanja su potpuno drugačiji.
Ova pojava obično traje vrlo kratko, obično kraće od minut, a najviše nekoliko minutai obično zahvata područje između tri i 30 metara. Brzina vetra obično se kreće do 70km/h. U visini vrlog može dostići i kilometar, ali najčešće se meri desetinama metara.Ovi ‘vrtlozi lepog vremena’ najčešće nemaju snagu da nanesu materijalnu štetu.Njihova snaga obično se svodi na podizanje kesa ili neke druge plastike, eventualno odbacivanje stolica, stolova ili suncobrana do najviše nekoliko metara… Iako nemaju naročito jak intenzitet, nije preporučljuvo igrati se sa ovom pojavom. Jedino u Americi javilo se nekoliko retkih i izolovanih slučajeva kada je dust devil naneo značajniju štetu ili povredio ljude”, objašnjava Čabrilo na portalu Vojvodinameteo.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime