Polovinom oktobra počeće izgradnja komunalne infrastrukture i uređenje svih saobraćajnih površina na Bulevaru despota Stefana u severnom delu i između Kineske četvrti, budućeg „Kreativnog polisa“, i studentskih domova, saopšteno je iz Fondacije „Novi Sad 2021“.

Iz Fondacije napominju da taj gradski blok, nekadašnja fabrika „Petar Drapšin“, ulazi u novu fazu obnove i razvoja.

Kako se navodi u saopštenju, planira se da duž Bulevara despota Stefana, od raskrsnice sa Šekspirovom ulicom do Mosta slobode, budu obnovljeni i prošireni kolski prilazi i kolovozi oko studenstkog doma uz Kinesku četvrt, te da budu izgrađeni trotoari, biciklističke staze i parkinzi. Pre toga, taj deo grada dobiće vodovod i kanalizaciju, gradski daljinski sistem grejanja, optičku mrežu, dok će elektroenergetska infrastruktura takođe biti obnovljena. Ceo prostor dobiće javnu rasvetu, novo parterno uređenje i zelenilo.

„Fondacija Novi Sad 2021“, koja vodi pripreme za godinu u kojoj će Novi Sad nositi titulu Evropske prestonice kulture, navodi i da će biti izgrađen parking na delu stovarišta „Mostogradnje“, namenjen posetiocima „Kreativnog polisa“.

Pri kraju su pripreme za obnovu i nadgradnju jedne od zgrada u Kineskoj četvrti, odnosno budućem „Kreativnom polisu“, koja će nakon toga služiti za Kulturnu stanicu OPENS. U saopštenju stoji da Grad finansira taj posao, a da bi radovi trebalo da počnu do kraja godine. Podsetimo, Novi Sad će naredne godine biti Evropska prestonica mladih, a Savez udruženja mladih OPENS vodi taj proces.

Početkom sledeće godine, saopštavaju iz Fondacije, počeće i rekonstrukcija najveće zgrade u Kineskoj četvrti, mada se ne precizira o kojojoj zgradi se radi. Takođe, kako stoji u dopisu, Novi Sad će u narednom periodu započeti projektovanje obnove preostalih zgrada u „Kineskoj četvrti“, dok će sama rekonstrukcija biti urađena u narednim godinama.

„Na taj način takozvana Kineska četvrt, namenjena za potrebe kulturnih i kreativnih industrija, postaće jedinstveno mesto u našoj zemlji i jedno od malobrojnih u regionu“, kaže se u saopštenju Fondacije „Novi Sad 2021“.

Ta gradska četvrt dobiće vodovod i kanalizaciju, gradski daljinski sistem grejanja, optičku mrežu, a ceo prostor dobiće javnu rasvetu, novo parterno uređenje i zelenilo
U kraćoj retrospektivi, Fondacija je podsetila na to da je novim planom detaljne regulacije sačuvano arhitektonsko i industrijsko nasleđe tog nekadašnjeg indstrijskog kompleksa, te da se kroz javnu raspravu i istraživanja došlo do pet tačaka razvoja budućeg „Kreativnog polisa“ mladih. Naglašavajući demokratičnost i racionalnost tog postupka, značajnog za razvoj kulture dijaloga, iz Fondacije navode da je za koordinaciju javnih preduzeća i gradskih uprava na tom poslu bila zadužena Radna grupa za kapitalne i infrastrukturne projekte Evropske prestonice kulture, uz podršku Saveta za razvoj „Youth Creative polisa“.

Konferencija o upravljanju distriktima

Eminentni stručnjaci za obnovu i upravljanje distriktima sličnim „Kreativnom polisu“ okupiće se u Novom Sadu od 23. do 25. oktobra, na konferenciji „Upravljanje kreativnim distriktima: Kineska – kreativni polis“. Iz Fondacije „Novi Sad 2021“ navode da će na konferenciji učestvovati predavači s Jejla, Kolumbije i Univerziteta Njujork, kao i profesionalci koji upravljaju sličnim prostorima.

Tako su, podsećaju iz Fondacije „Novi Sad 2021“, do sada uklonjeni nelegalni, nebezbedni i nehigijenski objekti, dok su za dosadašnje zakupce prostora u Kineskoj četvrti učinili presedan, te im obezbedili privremene ili trajne prostore za nastavak njihovog posla, a u saradnji s Gradskom upravom za imovinu i imovinskopravne poslove. „Malobrojnim umetnicima iz tzv. Kineske četvrti posvećena je posebna pažnja, pa se njima maksimalno izašlo u susret“, kaže se u saopštenju Fondacije.

S. Krstić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime